İSTANBUL – Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve ASELSAN koordinatörlüğünde yürütülen ‘Akustik Verilere Dayalı Atış Saptama Sistemi’ projesinin fikir sahibi ve proje yürütücüsü olan İTÜ Makina Fakültesi doktora öğrencisi U.M.G., hakkında bir kadını taciz ve ısrarlı takip ettiği suçlamasıyla dava açıldı. Dava sırasında uzaklaştırma cezası alan U.M.G. duruşmada kendisini suçlayan kadının ‘terör örgütü ajanı’ olabileceğini söyledi. Üst düzey yetkililerle çektirdiği fotoğrafları mahkemeye sunan ve geliştirdiği projeyle teröre darbe vurulacağını anlatan U.M.G. delil yetersizliğinden beraat etti. Mağdur kadın itiraz edince ikinci dava açıldı. U.M.G. ilk duruşmaya katılmadı.
Dava dosyasına göre olaylar şöyle gelişti: U.M.G., Temmuz 2023’te sosyal medyada tanıştığı M.Ş. (ismi güvenlik gerekçesiyle değiştirildi) ile bir kere görüştü. M.Ş., kendisiyle ikinci kez görüşmek istemeyince U.M.G. ısrarcı oldu.
EVİN ETRAFINDA DOLAŞTIĞINI M.Ş.’NİN KOMŞULARI DA GÖRDÜ
Telefonlarına yanıt vermeyen M.Ş.’nin evine giden U.M.G., görüşme isteğini ısrarla sürdürdü. Evin çevresinde aracıyla tur atmaya devam eden U.M.G., M.Ş.’yi takip ederek iş yerini de öğrendi. U.M.G., hem iş yerine hem evine çiçek göndermeye başladı. Aramalarını sürdüren ve evin çevresinde dolaşmaya devam eden U.M.G., M.Ş.’nin oturduğu apartmandaki komşularının da dikkatini çekti. Apartman yöneticisi, evin önünde bekleyen U.M.G.’nin fotoğrafını paylaşarak bir kişinin sürekli apartmanın etrafında dolaştığını, M.Ş.’nin zilini çaldığını binanın WhatsApp grubuna yazdı.
SAVCI: ISRARLI TAKİP VE CİNSEL TACİZ
M.Ş., bunun üzerine bir süre evine gitmekten vazgeçti ve yakınlarının yanında kaldı U.M.G.’nin tacizlerinin bitmemesi üzerine M.Ş. savcılığa giderek şikayetçi oldu. Savcılık, U.M.G.’nin “ısrarlı takip ve cinsel taciz” suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. İstanbul 1’nci Aile Mahkemesi, M.Ş.’nin U.M.G. tarafından gelebilecek şiddetin mağduru olma ihtimali bulunduğunu belirterek şüpheliye iki ay uzaklaştırma cezası verdi.
‘TERÖR BÖLGELERİNDE KUŞ UÇMAYACAK’
U.M.G. avukatı aracılığıyla mahkemeye sunduğu savunma dilekçesinde, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve ASELSAN koordinatörlüğünde yürütülen ‘Akustik Verilere Dayalı Atış Saptama Sistemi’ projesinin fikir sahibi ve proje yürütücüsü olduğunu belirtti.
Avukatı dilekçede şu ifadelere yer verdi:
GÖREVİ CUMHURBAŞKANLIĞI TEVDİ ETTİ: Müvekkilimin TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü için terörle mücadele alanında oldukça stratejik projelerin sorumlusu olması zaten hataya yer vermeyecek nitelikte bir yaşam sürmesinin gereğidir. Nitekim Cumhurbaşkanlığı tarafından tevdi edilmiş olan görevi, bugüne kadar sürdürmüş olduğu yaşam çizgisinin sonucu ve somut bir kanıtıdır. Yürütülen soruşturma sonucunda ve tüm dosya kapsamında gördüğümüz açıkçası bizleri hem şaşırtmış hem de konuya farklı bakmamızı sağlamıştır.
YÜKSEK MAKAMLARDA TANIDIKLARI VAR: Müvekkilimin hali hazırda üzerinde çalıştığı proje, terörle mücadele alanında doktrin değiştirecek niteliğe haiz olan stratejik bir çalışmadır. Tabiri caizse terör bölgelerinde bundan böyle kuş uçmayacaktır. Müvekkilin, iddialarda geçen yüksek makam ve mevkilerde tanıdıkları olduğu somut bir gerçektir. İlgili makamlardaki kişiler, Sn. Cumhurbaşkanı, Sn. Savunma Sanayii Başkanı, Sn. Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Sn. Milli Savunma Bakanları’dır. Türkiye Cumhuriyeti’nin üst düzey protokolünü teşkil eden makamların, böylesine çirkin bir olayda tehdit unsuru olarak kullanıldığı iddiası hayatın olağan akışına aykırı ve trajikomiktir.
PKK TARAFINDAN GÖNDERİLMİŞ AJAN: Dava milli savunma çalışmalarını hedef alan, organize ancak amatörce hazırlanmış bir kumpas teşebbüsünden ibarettir. M.Ş.’nin tamamen planlanmış bir şekilde terör örgütü PKK tarafından müvekkile gönderilmiş bir örgüt ajanı olduğu kanaati oluşmaktadır. Burada müştekinin asıl amacı müvekkille birliktelik yaşamak değil örgüte ulaştırılmak üzere müvekkilden Milli Savunma ve bununla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi almaktır. Tabiri caizse müştekinin asıl amacı ‘üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir.
MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ, İKİNCİ DAVA AÇILDI
M.Ş.’nin avukatı ise dosyaya delil olarak U.M.G’den gelen Whatsapp mesajlarının görüntülerini ve M.Ş.’nin komşularının çektiği U.M.G.’nin evin önündeki fotoğraflarını koydu. Whatsapp mesajlarında M.Ş.’nin defalarca görüşmek istemediğini belirten ifadeleri ve U.M.G.’nin ısrarla görüşmek istediğine dair yanıtları yer aldı. Apartmanda yaşayanların ortak Whatsapp grubunda ise U.M.G.’nin çeşitli tarihlerde evin önünde beklediği anlatıldı, U.M.G.’nin fotoğrafları paylaşıldı. Binada yalnız yaşayan kadınlar bu durumdan tedirgin olduklarına yönelik mesajlar attı.
Mahkeme dava sonunda 18 Aralık 2023’te U.M.G. hakkında delil yetersizliğinden beraat kararı verdi. M.Ş. bu karara itiraz etti ve ikinci kez dava açıldı. İlk duruşma 13 Haziran’da İstanbul Çağlayan Adliyesi 27’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya M.Ş. ve avukatı katılırken, U.M.G katılmadı.