Otonom yönetmelik Türkiye’ye yeni fırsatlar sunuyor





Otonom Yönetmelik Türkiye’ye Yeni Fırsatlar Sunuyor

Otonom Yönetmelik Türkiye’ye Yeni Fırsatlar Sunuyor

İstanbul (İGFA) – Son günlerde Resmî Gazete’de duyurulan yönetmelik, otonom araçların güvenlik standartları, çevresel etkiler ve veri güvenliği gibi önemli gereksinimleri belirliyor.

Otonom araçlar konusu, birçok hukuki tanım ve çerçeveyi beraberinde getirmiştir.

Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, “Avrupa Birliği standartlarına uyumlu düzenlemeler, Türkiye’yi otomotiv teknolojilerinde önde bir konuma getirecektir. Fakat, bu dönüşümün başarılı olması için yerli üreticilere teşviklerin artırılması ve altyapının güçlendirilmesi gerekmektedir,” şeklinde konuştu ve sektörün bu fırsatı değerlendirmek için adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Aşçı, otonom araç teknolojilerinin sadece mobiliteyi değil, ekonomiyi ve yaşam kalitesini de dönüştüreceğini belirterek, Türkiye’deki hukukçuların Avrupa standartları ve değerlendirmeleri ışığında derinlemesine çalışmalar yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Aşçı’nın ifadelerine göre, Türkiye uluslararası standartlara uyum sağlayarak bu yönetmelikle ihracat potansiyelini artırabilir ve otonom otobüsler gibi inovatif uygulamalara liderlik ederek ekonomiye ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilir.

Trafik Kazalarını Azaltma Potansiyeli Küçümsenmemeli

Saim Aşçı, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl trafik kazalarında hayatını kaybeden 1,35 milyon insan ve yaralanan 50 milyon kişi olduğunu dile getirerek, bu kazaların yüzde 95’inin insan hatasından kaynaklandığını belirtti. Aşçı, otonom araçların insan hatalarını en aza indirerek kayıpları azaltma potansiyeline sahip olduğunu ve güvenlik odaklı bu inovasyonların sadece sürüşü değil, yaşam kalitesini de iyileştireceğini vurguladı.

Aşçı, çevresel sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi hedeflerine dikkat çekerek küresel otonom araçların 2030’a kadar %60’ının elektrikli olmasının beklendiğini belirtti ve Türkiye’nin çevre dostu teknolojilere liderlik etmesinin önemine değindi. Aşçı’ya göre, Yönetmelik Türkiye için bir başlangıç ve ileride atılacak her adım Türkiye’yi otomotiv teknolojilerinde güçlü bir konuma taşıyacaktır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir