Hükümetin e-ticareti düzenlemek maksadıyla temmuz ayında yayımladığı E-ticaret Yasası emlak kesimini de karıştırdı. Dal temsilcileri, kanunla sisteme yeni sermayenin girişinin yasaklanmasının bölümün büyüme potansiyeline olumsuz tesir yaptığını söylüyor. Bölümdeki monopolleşme nedeniyle ilan fiyatlarında süratli bir artış yaşandığını belirten dal temsilcileri, düzenlemenin gözden geçirilmesini istiyor.
Emlak dalında çevrimiçi kanallardan sürdürülen hizmet yaygınlaşan bir alan. Emlak kesiminde e-ticaret platformları içinde yaklaşık yüzde 80 ile en büyük pazar hissesine sahip marka Sahibinden.com. İkinci büyük platform ise yıllar evvel Hürriyetemlak olarak başlayan Hepsiemlak.com. Bunun dışında Emlakjet ve Zingat üzere ilan siteleri de yer alıyor. Yemekten dokumaya birçok alanda e-ticaret platformu olarak faaliyet gösteren Trendyol da bu kesime girmeye karar vermişti. Lakin yasa nedeniyle yatırımdan vazgeçti.
YENİ OYUNCULAR GEREK
İstanbul Emlakçılar Odası Lideri Nizammeddin Aşa dalda önemli bir monopol sorunu yaşandığını belirtti. Yeni oyuncuların girişini engelleyen e-ticaret yasasının çıktığı gün ilan fiyatlarına yüzde 20 artırım geldiğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Lideri Nizammeddin Aşa, “Tekelleşme kesimi zorluyor. Zati kimse iş yapamıyor. Bir dükkân kirası kadar da ilan sitesine para ödüyoruz” dedi.
Yeni teşebbüslerinin önünün kesilmesinin bölümde rekabeti öldürdüğünü söyleyen Ankara Emlakçılar Odası Lideri Hakan Akçam da “Temmuzdan bu yana dalda hâkim durumda olan site, ilan fiyatlarına yüzde 30 artırım yaptı. Biz oda olarak şimdialsat.com ismiyle kendi ilan sitemizi açtık” diye konuştu.
Emlak İdare Sistemi Re-Os.com Kurucu Ortağı Hüseyin Öztürk ise şunları söyledi: “Yaklaşık 4 bin gayrimenkul danışmanının tek bir tuşla bütün ilan sitelerine ilan girmesini sağlayan bir sistemimiz var. Üyelerimiz her siteye tek tek ilan girerek saatlerini harcamıyorlar. Lakin dalda en büyük hisseye sahip site, hiçbir formda işbirliğine yanaşmıyor. Biz bunun için Rekabet Kurumu’na başvurduk zati. Maalesef, kesimin önünü açacak gelişmelerden uzak duruluyor. E-ticaret yasası rekabeti artırmaya çalışırken burada gelecek olan rekabeti öldürdü.”